Skip links

2020 Yılında Ses Getiren Teknolojik Ürünler

2020 Yılında Ses Getiren Teknolojik Ürünler

2019 yılının sonlarına gelindiğinde yeni senenin ses getirecek olan teknoloji, gelişme ve ürünleriyle alakalı bazı fikirler olsa da 2020 yılında oldukça farklı durumlar yaşandı. 2020 teknolojik ürünler açısından hızlı bir yıl oldu. Pandemi sürecinin dünyayı sarsan yapısından dolayı teknoloji alanında yapılan gelişmeler daha çok sağlık alanına kaydırılsa da planlanan gelişmeler yaşanmaya devam etti. Bunların arasında kökeni oldukça eskiye dayanan teknolojiler olduğu kadar henüz yeni olanlar da vardı.

yapay zekanın büyüsü

İlk kez bilgisayar alanındaki dahi olarak bilinen Alan Turing tarafından ortaya atılan bir soru ile başlayan teknoloji yaklaşık yarım asırdır üzerinden çalışılan bir konu haline geldi. Makinelerin düşünüp düşünemeyeceği konusunda bir soru soran Turing ile başlatılan süreç yapay zekası olan robot ve çalışanların olduğu bir dünyaya kadar ulaştırıldı. 2020 yılında da aynı şekilde analizlerde, bilim ve sağlık alanında kullanımı dikkat çekti. Dezenfekte işlemlerinde kullanılan ve insan sağlığını koruyan yapay zekalı çalışanlar ilgi çekti.

big data etkileyiciliği

İş dünyasında kullanımı mümkün hale gelen teknolojilerden bir tanesi de bigdata oldu. Kurumsal alanlarda verilerin doğru ve gerçekçi şekilde analiz edilmesine olanak tanıyan gelişim 2020 yılında da kullanıldı. Farklı kaynaklardan elde edilen istatistik ve verilerin anlamlı hale getirilerek işlenebilir olmasına imkan tanıyor. Video paylaşımları, sosyal medya ortamlarında yapılan yayınlar veya istatistiklerin işlenebilir olması şirketlerin DNA’larının oluşturulmasını da sağlamış oluyor. Sosyal medya paylaşım sitelerindeki kullanıcıların hareketlerini analiz ederek daha etkili pazarlama stratejileri kurulması da mümkün hale geliyor.

blockhain kullanımı

Bitcoin ile 2008 yılında SatoshiNakamoto tarafından dünyaya tanıtılan kavran 2010 yılından sonra gelişimi ile dikkat çekmeyi başardı. Zincir olarak tanımlanan ve çekirdek bileşen şeklinde uygulanan kripto paraların kurumsal bir otoriteye bağlı olmaması en etkili yönüdür. Farklı bilgisayarların işlemcileri sayesinde double harcama probleminden hareket ederek çözülen kripto mantığı 2020 yılında online işlemlerin de artması nedeniyle gelişim anlamında etkileyici bir yıl geçirdi:

  • Sağlık ve diğer alanlarda ödemelerin yapılması,
  • Düzenlenen projelere yatırımların yapılması ve
  • Yatırım olarak kazandırması

Öne çıkan durumlar oldu. Bu nedenle 2020 yılında teknoloji ürünleri alanında elektronik cüzdanların da yeri olduğu itiraz edilemez bir hal aldı.

gerçekliğin artırılması algısı

2020 teknolojik ürünler konusunda tüm fiziksel nesnelerin özelliklerine dayalı şekilde bir gerçeklik oluşturulması 2016 yılından beri gelişimi üzerinde çalışılan bir konudur. Grafik, video veya ses gibi bilgilere bağlı şekilde gelişimi sağlanan artırılmış gerçeklik 2020 yılında da dikkat çekmeyi başardı. Google ve Microsoft tarafından artırılmış gerçeklik tabanında ürünler oldukları bilinen Google glass ve HaloLens en çok ilgi çeken ürünler arasında yer aldı. Sadece tanıtılmasına karşılık çalışmalarının devam ettiği biliniyor.

nöroteknoloji gelişmeleri

İnsan beynindeki tüm süreçlerin gözlemlenmesini sağlayan önemli bilim dallarından bir tanesi de nöroteknolojidir. Güçlü bir yeri olan bu bilim dalı MIT tarafından farklı işlemlerde kullanıldı. Yapılan açıklamalara göre gelecekte şirketlerin düşünceleri okumak istediklerinde, manipülasyon veya yapa zekanın biyolojik zeka ile birleştirilmesinde kullanılmak üzere çalıştığı bilgisi de verildi. ElonMusk tarafından yapılan çalışmaları ile gündeme gelen Neuralink ise son yıllarda ürettikleri çipler ile görme, işitme gibi kaybı olanların çipler sayesinde eski haline dönmelerinin mümkün olabileceğini açıkladı. Bilişsel yeteneklerin kullanımına izin veren ve iyileşme sağlayan bu çiplerin resmi şekilde tanıtımları henüz yapılmamış olsa da çalışmaları bile bu konuda ihtiyacı olanların heyecanlanmasına neden oldu. 2020 gelişmelerin yavaşlamasına neden olsa da çalışmaların sonuçlarına gölge düşen bir yıl olmadı. Firmamızdan Tuzla Bilgisayarcı veya fotokopi servisi hizmeti almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

This website uses cookies to improve your web experience.
Call Now Button