Skip links

DNS Nasıl Çalışır?

DNS Nasıl Çalışır?

Bilgisayarların internet erişimi yapabilmesi için DNS sistemi kullanılır. DNS sistemi, farklı noktalarda bulunan sunucular aracılığı ile çalışmaktadır. Dns sistemi, hızlı bir şekilde, alan adı ile IP adreslerinde arasında bağlantı kurulmasını sağlar. Dns nasıl çalışır? Dns sistemi, çözümleyiciler ve sunuculardan oluşmaktadır. İnternet erişimlerinde, bilgisayar ismine karşılık gelen IP adresini, sunucularda arar, erişim yapılmasını sağlar. Kullanıcı farkında olmadan DNS sistemi saniyeler içerisinde, alan adı ile IP adresi bağlantısını kurar.

dns nedir?

Domain Name System (DNS), Türkçe karşılığı, Alan İsimlendirme Sistemidir. İnternet sistemlerinin bağlantı rehberi olarak tanımlanabilir. Hosting isimlerini IP adreslerine çevirir ve kolay bağlantı yapılmasını sağlar. Dns nasıl çalışır? Dns, bir cihaz adının IP adresini çözümler ve cihazların internet üzerinden sunucu isimleri ile haberleşmesini sağlar. İnsanlar, erişim yapacakları, internet sitelerinin IP adreslerini akıllarında tutamaz ve hatırlayamaz. Bunun için Dns, alan adlarını IP adreslerine çevirerek internet sitesine giriş yapılmasını sağlar. En çok kullanılan arama motoru google’a bağlantı kurmak için 74.125.224.83 IP adresini yazmak gerekiyor. Ancak kullanıcılar, Google yazdıkları anda arama motoruna ulaşabiliyor. Dns sunucuları, yazılan alan adını, diğer sunucularda arıyor ve IP adresine dönüştürerek saniyeler içerisinde bağlantı yapılmasını sağlıyor.

dns neden önemli?

Web sitenizle olan etkileşimin, her kullanıcı için bir dizi DNS sorgusuyla başladığı bilinmektedir. Kötü bir DNS performansı, yavaş sayfa yüklemeleri, memnuniyetsiz müşteriler ve iş kayıplarına yol açabilir. Bulut tabanlı DNS hizmetleri ise DNS performansını, esnekliğini ve ölçeklenebilirliğini artırarak dünya genelinde üstün kullanıcı deneyimleri sağlamaya yardımcı olur. Çevrimiçi uygulamalarınız ve dijital içeriğiniz internet üzerinde yayılmış olabilir. Bazı varlıklar kurumsal veri merkezinizde bulunabilirken bazıları bir CDN aracılığıyla dağıtılabilir ve bazıları ise bulutta yer alabilir. Bu durumda DNS, kullanıcıların doğru kaynağa yönlendirilmesinden sorumludur. Kullanıcı deneyiminin kalbinde yer alan şeylerden biri de DNS performansı ve kullanılabilirliğidir. Modern bir web sayfasında onlarca DNS sorgusu yapılması gerekebilir. Özellikle karmaşık web sayfalarında, DNS çözünürlüğü ilk sayfa yükleme süresinin yaklaşık %29’unu oluşturabilir. DNS sorgularının yanıtları tıkanıklık veya gecikme nedeniyle yavaş gelirse, bu durum kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler ve sonuç olarak kullanıcılar web sitenizi terk edebilir. Daha da kötüsü, ekipman sorunları, ağ kesintileri veya bir DDoS saldırısı gibi nedenlerle DNS altyapınıza erişilemez hale gelirse, kullanıcılar nerede olurlarsa olsunlar web sitenizdeki veri ve içeriğe erişemezler.

dns kullanım amacı

İnternet erişimlerinde DNS kullanım amacı, daha kolay ve daha hızlı bağlantı yapılmasını sağlamaktır. Makine ve alan isimleri ile IP adresi arasında karşılıklı dönüşümü sağlamaktadır. Günlük hayatta internet erişimleri yapılacağı zaman IP adreslerini hatırlamak kolay ve pratik olmayacaktır. Domain isimlendirme sistemi ile erişim yapılmak istenilen sunuculara bağlantı yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Dns kullanımının asıl amacı, internet ağı üzerinden gelen IP numarası ya da alan adı ile sorgulamalara yanıt vererek, istenilen sonucu göstermektir. DNS sistemleri sayesinde, anahtar kelime kullanarak, erişim yapılmak istenilen bilgisayara, yere hemen ulaşabilirsiniz.

dns araması adımları nelerdir?

Dns araması, önbelleğe kaydetme süreci ile başlar. Dns sorgulamalarında, önce geriye dönük, önbellek kayıtlarına bakılır ve IP adresleri daha kolay bulunmaya çalışılır. Dns araması adımları şunlardır;

  • Alan adı yazılır ve çözümleyiciye gönderilir,
  • Alan adı sunucuda sorgulanır,
  • Ana sunucu, alan adını TLD sunucusuna gönderir,
  • Çözümleyici, TLD sunucusuna istek gönderir,
  • TLD sunucusu, internet adresi uzantısına göre cevap verir,
  • Çözümleyici, yetkili sunucuya istek gönderir,
  • IP adresi çözümleyiciye iletilir.
  • İnternet tarayıcısına IP adresi gönderilir,
  • Sunucu IP adresi ile görüntülenebilir internet sayfasının gösterilmesini sağlar.

Dns aramalarında, üç farklı sorgu tipi kullanılmaktadır. Bunun amacı, önbellek kaydının oluşturulması ve önbellek kayıtları sayesinde daha hızlı bağlantının yapılabilmesidir. Dns aramalarında, tekrarlı sorgu, alan adı eşleşmesini sorgulamaktadır.

dns önbelleğe alma nedir?

Bilgisayar sistemli cihazlarda yapılan arama kayıtları, çözümleyiciler tarafından önbellekte kayıt altına alınmaktadır. Dns önbelleğe alma işlemleri ile alan adı sorgulamalarında, bağlantı yapılmasını sağlayan IP adresi bilgisine daha hızlı ulaşacaktır. Dns önbelleğe alma, daha güvenli ve verimli internet erişim deneyiminin yaşanmasını sağlayacaktır. Önbelleğe oluşturulan kayıtlar sayesinde ek sorgulara gerek kalmaz ve bağlantı yapılacak internet sitesinin yükleme süresi daha az olur. Geliştirilen sistemler sayesinde, dns verilerinin, internet tarayıcısı ön belleğinde saklanması sağlanmıştır. Bu dns sistemleri çalışma sürecini oldukça hızlandırmaktadır. İnternet aramaları için alan adları yazıldığında, dns sistemi ilk olarak önbellek kayıtlarını tarar ve önceden erişim yapılmış ve kaydı oluşturulmuşsa hemen cevap verilmesini sağlar. Bu kullanıcı açısından daha hızlı erişim avantajı sağlayacaktır. Ayrıca önbellek kayıtları, bant genişliği kullanımını da azaltacaktır. Önbellek kayıtları, farklı sürelerde tutulmaktadır.  Notebook tamiri için bilgi almak isteyenler sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

This website uses cookies to improve your web experience.
Call Now Button