En Kötü 5 Bilgisayar Virüsü
En Kötü 5 Bilgisayar Virüsü
Bilgisayar virüsleri, yayılma çeşitlerine göre ve bilgisayar üzerindeki etkilerine göre farklılık gösterir. Çok fazla farklı çeşide sahip olan bu bilgisayar virüslerin bazıları, tüm dünya üzerinde etkili olmuş ve bu etki ile adından herkese söz ettirmiştir.
Bilgisayar virüsleri çeşitli bazı yöntemlerle bilgisayarlara sızmayı başaran ve onları bir şekilde korunmasız hale getirebilen oldukça kötü amaçlı yazılım türleridir. Genele bakıldığı zaman bilinçsiz bilgisayar kullanıcılarının cihazlarında sık sık görülen bilgisayar virüslerinin bazıları da neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almayı başarmıştır. Yakın zamanlarda yaşadığımız WannaCry virüsü örneğinde olduğu gibi. İşte dünya çapındaki en ünlü ve en kötü 5 bilgisayar virüsü;
- Morris Solucanı
- Melissa Virüsü
- I Love You Virüsü
- Mydoom Virüsü
- WannaCry
Bu virüsler bilgisayarlar üzerinde oldukça büyük zararlar bırakabilir. Morris Solucanı Nedir? Kötü amaçlı yazılımların en tehlikeli örneklerinden bir tanesi olan morris solucanı, kitlesel yansımaları sebebiyle ana akım medya tarafından yansıtılan ilk kötü niyetli virüs programıydı.
2 Kasım 1988 tarihinde virüs piyasaya sürüldü ve 24 saat içerisinde internete bağlı olan bilgisayarların tahmini olarak yüzde 10’u kadarı virüsten etkilendi. Kötü amaçlı yazılım, kendisini kopyalamak için geçici klasörlerdeki dosyaları oluşturarak binlerce sistemi yavaşlattı. Virüsten etkilenen bu bilgisayarlar, yazılım piyasadan kaldırılıncaya kadar işe yaramaz bir duruma getirildi. Virüsün etkisi yaklaşık iki gün kadar sürdü. Doğal olarak bu tehlikeli virüsü bütün her yerden temizlemek çok daha uzun sürdü.
Melissa Virüsü Nedir?
Her ne kadar söylentiler Word uygulamasını etkileyen ilk virüs yazılımının e-posta yoluyla yayıldığını söylese de bu doğru değil. Virüsün yayılması aslında profesyonel firmalar tarafından sağlandı. Microsoft şirketi virüs içeren Windows 95 Yazılım Uyumluluk Testi CD-ROM’larını gönderdiğinde olayların kısmen de olsa sorumlusuydu.
I love you Virüsü Nedir?
Bu virüs, “ILOVEYOU” konulu satırı ile bir e-posta yoluyla yayılan bir yazılım olarak piyasaya çıktı. Açıldıktan sonra kendi kendine Outlook adres defterindeki herkese gider ve bu özelliği ile piyasadaki en hızlı yayılan virüslerden bir tanesi haline gelmiştir. 10 gün içinde 50 milyondan çok daha fazla kullanıcıya ulaştığı söyleniyor. Bundan daha fazla sorun yaratan şey ise dosyaların üzerine yazabilme kapasitesiydi. Dosyalar yedeklenmediyse yoksa ve nispeten az sayıda kişisel ağa sahipseniz resim ve ses dosyalarınıza elveda etmeniz gerekiyordu. Amerika’daki tüm firmaların, solucanın daha da genişlememesi için 15 milyar dolardan fazla masrafının olduğu tahmin ediliyor.
Mydoom Virüsü Nedir?
En hızlı yayılan e-posta solucanı olan mydoom virüsü pek çok varyasyona sahipti. Dünya çapında yaklaşık 38,5 milyar dolar para kaybına sebep oldu. ILOVEYOU virüsü ile benzer bir şekilde hareket ediyor. “Posta Gönderme Sistemi” gibi yanıltıcı ve tehlikeli konulara sahip bir e-posta, açıldıktan sonra, yerel tüm dosyalarda bulunan bütün adreslere gönderilen bir ek içeriyor. Önceki bilgisayar virüsleri sınırlı sayıda cihazı hedeflerken MyDoom virüsü ise seçici değil.
Wannacry Virüsü Nedir?
27 Mayıs 2017 tarihinde tüm dünyada bir panik havası hakimdi. Bir fidye yazılımı olan WannaCry virüsü birçok kullanıcıyı kötü etkisi altında bırakmıştır. Sadece birkaç gün sürmesine rağmen fidye yazılımı, dünya çapında 200.000 ila 300.000 bilgisayarı etkilemeyi başardı.
Virüsler Nasıl Bulaşır?
Virüsler genelde mail adresinize gelen elektronik posta ile veya mesaj kutunuza gelen linkler yolu ile bulaşır. Sizlere gelen bu elektronik postalar ve linkler karşısında oldukça dikkatli ve korumacı olmalısınız. Her gelen mesajdaki linki açmamalısınız.
Virüslerden dolayı açılmayan bilgisayar veya laptopunuzu firmamıza getirerek bilgisayar teknik servisi ve laptop teknik servisi hizmetimizden yararlanabilirsiniz.