Modem Nedir, Nasıl Çalışır?
Modem Nedir, Nasıl Çalışır?
Eğer internet kullanıyorsanız, kesinlikle modemle tanışmışsınızdır. Hatta modeli birçok yerde görüyor olabilirsiniz. Yine de çok kez modem gören, modem kelimesini duyan kişiler bile modem nedir, tam olarak bilmiyor. Elbette ki siz de bunlardan biri olabilirsiniz. Modem ne demek daha detaylı açıklarsa da modem, “modülatör ve demodülatör” kelimelerinin kısaltılmış hali olarak bilinmektedir. Modülatör ile telefon hattı sinyalleri, dijitale dönüştürülmektedir. Demodülasyon ile de dijital sinyaller, analog sinyallere dönüşmektedir. Ağ bağlantı cihazı olarak kullanılan modemler bu iki işlemi tamamlayarak, cihazların internete bağlanmasını sağlamaktadır. Yani aslında kullanılan tüm bilgisayarların, telefonların dili bulunmaktadır. Modemse kullandığınız bu cihazların dilinden anlamaktadır. Bu dili anlıyor olması sayesinde de bağlantıyı sağlamakta ve dönüştürme işlemini sürdürmektedir. Yani aslında modemlerin tüm içeriği veri aktarımı için kullanılan sinyallerle bağlantılıdır. Eğer sizler, modem nedir, nasıl çalışır merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Bu sayede modem çeşitleri nelerdir öğrenmeniz de mümkün olacaktır.
modem nedir?
Modem, telefon hatları aracılığı kullanılarak internet bağlantısı sunan bir cihaz olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca modeller iki işlevli olarak kullanılmaktadır. Detaylandırmak gerekirse sinyalleri dönüştürerek internet kullanıma uygun hale getirmektedir. Aynı zamanda modemler 1960 yıllarının sonrasında kullanılmaya başlanmıştır. İlk o zamanlarda kullanılan modemler, telefon hatlarına bağlı olarak kullanılmıştır. Akıllı modem dediğimiz modem seçenekleri, 1970 yıllarında geliştirilmiştir. Bu modemler sayesinde veri gönderiminin yanında telefon görüşmeleri de mümkün hale gelmiştir. ADSL modemler ise 1999 yılında kullanıma geçmiştir. Bu modemler, kablosuz modemler olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde de internet kullanmak isteyenler, kablosuz modemleri tercih etmektedir. Hatta internet kullanmak isteyen hemen herkesin destek aldığı cihaz olarak görülmektedir. Kişiler bilgisayarlar ve diğer cihazlar üzerinde internet kullanmak istediğinizde, ilk olarak modeme ihtiyaç duymaktadır. Elbette modemlerin kullanımı sanıldığından çok daha faydalıdır. Farklı çeşitlerinin olması, çalışma mekanizması ve çok daha fazlası da beklentilerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
modem ne işe yarar?
Modem, dönüştürücü özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde internet bağlantısının mümkün olmasını sağlamaktadır. Diğer yandan modem ne işe yarar sorusu çok sık bir biçimde sorulan sorulardan biridir. Bu soruya cevap olarak da modemlerin internete bağlanması gereken cihazların internetle buluşmasını sağladığı söylenebilmektedir. Cihazların dilinin bağlantı sırasında anlaşılır hale gelmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda elde edilen verilerin sinyale dönüşmesine, sinyallerin veriye dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Modemler, “çevirge” olarak bilinmektedir. Çünkü modemlerin aslında görevleri çevirmenlik yapmaktır. Var olan sinyallerin cihaz tarafından algılanabilir hale gelmesine yardımcı olmaktadır. En iyi modem, bu çevirme işlemlerini en hızlı şekilde tamamlayan, sürdüren modem olarak bilinir. Kaliteli modem aradığınız zaman aslında dönüştürme işlemini en iyi şekilde yapan modemi arıyor olursunuz. İnternet üzerinde arama yaptığınızda, internet ne kadar hızlıysa modeminiz de o kadar hızlı bir şekilde dönüştürülmektedir. Kaliteli modem kullanımında da internet hızı öne çıkmaktadır. Bu sayede var olan bağlantı sorunlarının da çözümle buluşturulduğunu söylemek mümkündür. Eğer siz, hala eski nesil bir modem kullanıyorsanız o zaman bu tarz sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunları yaşamamak için de yeni nesil modem modelleri üzerinde araştırma yapabilir, bunlardan birini kullanmaya başlayabilirsiniz. Elbette ilk kez modem satın alacaksanız da seçimlerinizi yeni özellikleri olan, kaliteli modem çeşitleri üzerinden yapmalısınız.
modem nasıl çalışır?
Modem nasıl çalışır sorusu, modemlerin çalışma sistemini merak edenlerin yönelttiği sorulardan biridir. Bu soruya detaylı bir cevap vermek gerekirse de modem, sayısal verilerin, telefon hattı ile gönderimini sağlamaktadır. Bu sırada da farklı bitlerin farklı frekanslar üzerinden düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Eğer siz modem çalışma sisteminin nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsanız o zaman ADSL teknolojisine de hâkim olmalısınız. ADSL verilerin gönderilmesi ve alınması olanağını sunan bir teknoloji olarak tanımlanmaktadır. “Asimetrik Sayısal Abone Hattı” açılımıdır. Aynı zamanda ADS modem içerisinde dijital kodlama tekniğinden destek alınmaktadır. Yeni ve karmaşık verilerin yüksek hızda iletilmesi için ADSL teknolojisinden ve ADSL modem çeşitlerinden destek alınmaktadır. Modem ayarları, genel olarak modemlerin markasına ve donanımlarına göre farklılık göstermektedir. Teknolojik donanımlar modem ayarları üzerinde etkilidir. Diğer yandan modem ayarlarını değiştirmek istiyorsanız o zaman modem konusunda bilgi sahibi olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Modem kurulumu yapılabilmesi için de aynı şekilde teknik bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Doğru ve eksiksiz bir şekilde modemin kurulumu yapılınca, artık internete bağlanmak mümkündür. Sorunsuz bir biçimde internete bağlanma şansınız olacaktır. Elbette modeminizin çalışır durumda olması için gerekli olan tüm ayarların yapılması da önemlidir. Bu aşamada kurulumun yapımı sırasında kendiniz de işlemleri tamamlayabilirsiniz. Diğer yandan “modem şifresi nasıl değiştirilir” şeklindeki soru işaretlerinden de kurtulabilirsiniz. Bu işlem aslında WİFİ şifresi değiştirmektir. Bu aşamada yapmanız gereken şey, modemin ara yüzüne giriş yapmaktır. Ara yüze giriş yapmak içinse IP adresini, web tarayıcısına girmeniz gerekir. Açılan sayfa üzerinden de kablosuz ağ ayarlarına girebilirsiniz. Burada karşınıza ağ şifreleme kısmı açılacaktır. Buradan kolay bir biçimde şifrenizi değiştirebilirsiniz.
modem çeşitleri nelerdir?
Modem çeşitleri farklı yapılarda bulunmaktadır. Farklı yapılar iki şekilde karşınıza çıkmaktadır. Bunlar dahili ve harici modemler olarak bilinmektedir. Yaygın olarak kullanılan modemler, harici modemler olarak görülmektedir. Bunun en temel sebebi dahili modemlerin tek bir bilgisayara uyumlu şekilde çalışıyor olmasıdır. Bu yüzden yoğun bir şekilde kullanıldığını söylemek yanlış olacaktır. Modem çeşitlerini sıralamak gerekirse;
- ADLS Modem: Telefon hattı ile internet erişiminin sağlanması için kullanılan modem çeşitleridir. Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan modem türü olarak bilinmektedir. Hatta en yaygın modem çeşitleri ADLS modem olarak görülmektedir.
- VDSL Modem: ADSL teknolojisinin daha gelişmiş şekli olarak bilinen VDSL modem, internet bağlantısının daha hızlı olmasına yardımcı olmaktadır. İnternet bağlantısı bakır kablo üzerinden sağlanmaktadır. Aynı zamanda internet kalitesi, santrale olan uzaklığa göre artış ve azalış göstermektedir.
- Kablo Modem: Kablo modem, KabloTV altyapısı barındırmaktadır. Cable Modem olarak isimlendirilen bu modem çeşidi, ülkemizde kablo internet hattı olarak öne çıkmaktadır. Bu kategoride olan modemlerin aktif olması için Docis standardını desteklemesi şarttır. Eğer bu desteklenmiyorsa o zaman modemin ülkemizde çalışması mümkün değildir.
modem alırken nelere dikkat edilmelidir?
Modem satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar birden fazladır. Ek olarak modem fiyatları, modem çeşidinin kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Kalitenin yanı sıra bağlantı teknolojisi de değişmektedir. Bu durum kaliteli modem bağlantısının olmasını mümkün hale getirir. Aynı zamanda internet bağlantılarının daha hızlı ve daha güvenli olmasını sağlamaktadır. Modemin en iyi kullanım özelliklerine sahip olabilmesi içinse modem fiyatı kadar diğer detaylara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan bahsetmek gerekirse de modemlerin teknolojisine denk bir altyapınız bulunmalıdır. Modem altyapıyla uyum içerisinde olmalıdır. Modemin port sayısının kullanılacak olan cihazlarla uyumlu olması gerekmektedir. Seçtiğiniz modemin iletişim standardının yüksek olması gerekmektedir. Modemlerin erişilebilen teknik destek fırsatlarının bulunması önemlidir. Tüm bunları dikkate aldığınız zaman da en iyi modem seçimini yapmış olabilirsiniz. Böylece modem kullanımı sırasında da kullanıcı deneyimleriyle iç içe olabilirsiniz.
Bunları Da Beğenebilirsiniz
- Hepsi
- Bilişim