Skip links

Hard Disk Ömrü Ne Kadardır?

Hard Disk Ömrü Ne Kadardır?

Bir bilgisayarın, diğer herhangi bir bileşen gibi çalışması için bir sabit disk gereklidir, ancak tüm bileşenler gibi, belirli bir çalışma kaynağına sahiptir. HDD’nin ömrünü çeşitli faktörler etkileyebilir.

harici ve dahili hdd’nin ortalama ömrü ne kadardır?

Bir sabit diskin, kullanım esnasında sınırlı bir ömrü olmasını etkileyen birçok faktör vardır. Edindiğiniz ipuçlarıyla birlikte, HDD’nizin başarısız olduğu saat sayısını artırabilirsiniz. Hard disk ömrü ne kadardır?

Harici sabit diskin maksimum ömrü ise 10 yıl olabilir. Diskin performansı üzerinde olumsuz bir etki yaratması ve buna bağlı olarak harddiskin hızlı aşınması, ortamda oluşan aşırı nem, dış etkiler ayrıca cihazın yakınında bulunabilecek güçlü mıknatıslardan kaynaklanır.

Bununla birlikte, dahili sabit sürücünüzün, boyut ve çalışma durumuna bağlı olarak 5 ila 10 yıllık bir ömrü vardır. Bileşenlerinizin ömrünü uzatmak istiyorsanız, kullanmış olduğunuz sistem birimi seçimine özel dikkat gösterilmelisiniz

Bilgisayarınızda bir yarı iletken sürücü kullanıyorsanız, yaklaşık 10 sene maksimum hizmet ömrü alabilirsiniz. Ancak, bir SSD’nin ömrü, HDD’nin aksine, belirli sayıda yeniden yazma döngüsüyle sınırlıdır.

Bulut depolamalarının neredeyse sonsuz bir ömrü bulunur. Ancak bu durumda, bulut depolama sağlayıcısının iflas etmesi ya da hacker saldırıları gibi risklerle karşılaşabilirsiniz.

hdd’nin doğru kullanımı, ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır

HDD’nizi doğru şekilde kullanırsanız sabit sürücünüzün maksimum ömrünü garanti altına alabilirsiniz. Aşağıdaki bazı ipuçlarında yararlanabilirsiniz.

1- birleştirme

Sabit disk neredeyse her gün kullanıldığından dolayı, en az bir kez birleştirmek gereksiz olmayacaktır.

2- aşırı ısınmanın önlenmesi

Bilgisayarınızın normal çalışması esnasında sabit sürücü çok ısınmamalıdır, aksi durumda sabit diskinizin kullanım ömrü önemli ölçüde azalacaktır. Sabit sürücünün sıcaklığını izlemeyi ve sistem biriminde yer alan veya harici HDD kutusundaki soğutma sistemini güncelleyin. Genellikle bilgisayarınızın içini temizlemek yeterlidir.

3- hasarlı bir diskin onarımı

Kullandığınız sabit disk, arızalı ise, diski özel programlar yardımıyla kontrol edebilir ve onarabilirsiniz. Bununla birlikte, bulut teknolojilerinin sunduğu depolama alanlarına önemli verilerinizin depolanması önerilmiyor.

4- ssd optimizasyonu

Katı hal sürücüleri (SSD) kullananlar, SSD’leri optimize etme konusunda buldukları ipuçlarını değerlendirerek kullanım ömürlerini ve genel performanslarını da biraz artıracaktır. Aynı zamanda, sıradan bir HDD’nin uzun süreli bilgi depolaması için en güvenilir cihaz olduğu anlamına gelmez. Bütün sorun, geleneksel bir HDD sabit diskin ömrünün doğrudan içindeki birçok hareketli bileşene bağlı olmasıdır.

Özellikle, en önemli şey dönen disk veya disklerin kendisinin yanı sıra manyetik kafalı okuma koludur. Onlara bir şey olursa, tüm disk çalışmayı durdurur. Ek olarak, cihazın içinde en az bir toz lekesi belirirse, bir süre sonra diskin ayna yüzeyinin tamamı riskler ve oluklarla kaplanacaktır. Çünkü çoğu modern sabit sürücü cihazın içindeki manyetik diski 7200 rpm’ye kadar döndürür.

Ayrıca, HDD sabit diskleri, manyetik okuma kafasının bozulmasıyla ilişkili tehlikelere karşı hassastır. Bir arıza durumunda, manyetik kafa diskin ayna yüzeyine düşer veya dokunur ve onu çizerek bir yarık ve toz oluşturur. Bu durum, elektrik kesintilerinden veya ani voltaj yükselmelerinden fiziksel hasara veya üretimdeki kusurlara kadar her türlü kazadan kaynaklanabilir.

Hatalı okuma kafasına sahip bir HDD diskin düzenli kullanımıyla, manyetik diskin ayna yüzeyi birkaç gün ve hatta birkaç saat içinde arızalanacaktır. Bu durumda, diskte depolanan veriler özel bir laboratuvarda bile tam olarak geri yüklenemez. Uzmanlar bile bilginin yalnızca bir kısmını kurtarabilirken, çoğu kullanılamaz olacaktır.

HDD’nizin çıkardığı karakteristik olmayan sesleri duyduğunuzda, hemen depolanan tüm bilgilerin tam bir yedeğini alın ve başka bir fiziksel ortama kaydedin. Aksi takdirde, bu HDD’deki tüm verileri kesinlikle kaybetme riskiniz vardır.

Disklerinizde yer alan problemleriniz için firmamıza başvurarak laptop tamiri ve bilgisayar tamiri hizmeti alabilirsiniz.

This website uses cookies to improve your web experience.
Call Now Button