Skip links

SSD Mi HDD Mi?

SSD Mi HDD Mi?

Bilgisayar montajının zorunlu aşamalarından biri sürücü seçimidir. Bu, bir sabit sürücü ile bir katı hal sürücüsü arasındaki seçimin ortaya çıktığı yerdir. SSD mi ve HDD mi? Hangi tür daha iyidir? Kesin bir cevap vermek imkânsızdır. Çünkü her iki tip sürücü de farklı görevler için tasarlanmıştır ve farklı kullanım durumları için uygundur.

sabit disk sürücüsü (hdd) nedir?

HDD, sistemin kurulduğu ve dosyalarınızın kaydedildiği dairesel bir diskten oluşur. Disk döner, okuma-yazma kolu üzerinde hareket eder ve bilgileri okur veya yazar. Disk ne kadar hızlı dönerse, bilgisayar o kadar hızlı çalışır – sistem daha hızlı açılır, uygulamalar açılır, dosyalar yazılır ve okunur. Hızlı dönüş nedeniyle, sabit sürücü gürültü ve titreşim yapar, ancak bu, diğer PC seslerinin arka planında o kadar fark edilmez. Sabit sürücü ayrıca katı hal sürücüden daha büyüktür. Titreşim ve şoka duyarlıdır. Genel olarak, bir sabit sürücüye yazmak daha eski bir teknolojidir: bu nedenle, sabit sürücüler, gigabayt başına bir maliyetle katı hal sürücülerden daha ucuzdur.

katı hal sürücüsü (ssd) nedir?

Katı Hal Sürücüsü (SSD) daha yeni bir teknolojidir. Burada hareketli parça yoktur. NAND (Negatif-AND) bellek yongalarına yazılır. Daha fazla yonga, daha büyük disk kapasitesidir. SSD’nin temel avantajı, katı hal sürücüsünün bilgisayarı önemli ölçüde hızlandırmasıdır. Eski sabit sürücünüzü yeni bir SSD ile değiştirmek, yükseltmenin en kolay ve en bütçeli yollarından biridir. Katı hal sürücülerinin boyutu sabit sürücülerden daha küçüktür, bu nedenle genellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılırlar. Başka bir katı hal sürücüsü, titreşim ve şoka karşı duyarlı değildir. SSD’ler için bellek türü gibi bir faktör önemlidir.

ssd mi? daha dayanıklı hdd mi?

SSD’ler (Katı Hal Sürücüsü), (Sabit Disk Sürücüsü) HDD’lerden daha hafif, daha az güce ihtiyaç duyar ve hareketli parça olmaması nedeniyle neredeyse titreşim yapmayan depolama aygıtlarıdır. Ayrıca, SSD’ler kazara düşmelere karşı daha dayanıklıdır. Verileri elektronik olarak ‘hücrelerde’ depolarlar ve bu da veri erişimini dönen bir HDD’ye göre daha hızlı kılar. Genellikle, SSD’ler taşınabilirlik ve kazara düşme açısından HDD’lere göre daha dayanıklı olabilir. Örneğin My Passport SSD gibi bazı sağlamlaştırılmış SSD’ler, 1,98 metreye kadar yükseklikten düşmelere (halı kaplı bir yüzeye) dayanabilirken, aynı şekilde düşen bir HDD cihaz muhtemelen hasar görür. HDD’ler, GB başına fiyatları SSD’lerden daha düşük olduğu için bankalar, devlet kurumları ve veri merkezleri gibi büyük kuruluşlar tarafından hala kullanılır. Bu tür kuruluşlar çok büyük miktarda veriyle uğraştıklarında maliyet önemli bir faktör haline gelir. Hareket edip çalışırken dayanıklılık önemli ise, G-DRIVE ArmorATD gibi taşınabilirli diskler kullanılabilir. Bu diskler dış etkilere karşı korunaklıdır ve sıkıştırma ve çarpışma gibi durumlara dayanabilir.

fiyat, kapasite ve hız farkı nasıldır?

Dikkat edilmesi gereken ilk şey, fiyat ve bellek boyutundaki farktır. Gigabayt başına fiyat açısından, sabit diskler en karlı olanıdır, en az parayla maksimum kapasitedir. Katı hal sürücüleri (SSD) daha küçük ve daha pahalıdır, ancak fiyat farkı hızla kapanıyor. En pahalı seçenek SSD NvME’dir. Bir sabit disk satın almak en karlı şey gibi görünebilir, ancak bu doğru değildir. Bilgisayar montajı aşamasında paradan tasarruf etmeniz gerekiyorsa, 256 veya 512 gigabayt kapasiteli bir SSD seçmek daha iyidir. Bu çözüm, bir sabit diskten çok daha pahalı olmayacak, ancak kullanımı daha hızlı ve daha kolay olacaktır. İşletim sistemini ve en çok kullanılan programları SSD üzerine kuracaksınız. Zamanla yeterli alan yoksa dosyaları depolamak için bir sabit sürücü satın almalısınız. Neden SSD mi HDD mi? İşin hızı ile ilgilidir: katı hal sürücüleri, sabit sürücülerden çok daha hızlıdır. Bu fark, kullanıcı tarafından oldukça belirgindir. Katı hal sürücülerin hareketli parçaları yoktur, bu nedenle hızları hıza değil, veri aktarım teknolojisine bağlıdır. SATA III bağlantısına sahip bir SSD, sabit sürücülerinkinden önemli ölçüde daha yüksek olan saniyede yaklaşık 500-600 megabayt hızlarda çalışır. Hızları saniyede yaklaşık 100-150 megabayttır.

hdd avantajları nelerdir?

Bilgisayarınız için bir sürücü alırken, HDD ve SSD’lerin avantajlarını incelemeniz gerekir;

  • Fiyat ve kapasite: HDD, aynı boyuttaki SSD’den çok daha ucuzdur,
  • Veri kurtarma kolaylığı,
  • Ağır yükler altında daha fazla güvenilirlik ve hizmet ömrü,
  • Kullanım ömrü, okuma ve yeniden yazma sayısına bağlı değildir,
  • Ani elektrik kesintileri nedeniyle daha az veri kaybı şansına sahiptir.

ssd avantajları nelerdir?

  • Mekanik eksikliğinden dolayı daha yüksek dayanıklılığa sahiptir.
  • SSD’lerde hareketli parça yoktur, bu nedenle SSD’ler sessiz çalışır.
  • Yüksek yüklerde bile düşük ısıtma,
  • HDD’den 2-3 kat daha hızlıdır.

HDD ve SSD avantajları size en iyi fikri verecektir ve ihtiyacınıza göre satın almanıza yardımcı olacaktır. Disklerinizde sorun bulunuyorsa firmamızın bilgisayar teknik servisi ve laptop servisi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

This website uses cookies to improve your web experience.
Call Now Button